O tym, jakich pyszności można posmakować będąc na Bałkanach, już nieraz czytaliście na blogu. Czas spróbować przenieść je do własnej kuchni. Jak tego dokonać? Wystarczy sięgnąć po e-book kulinarny „Swojskie przepisy serbskiej teściowej”.
Kuchnia bałkańska jest bardzo różnorodna. Nie brakuje w niej wpływów austro-węgierskich, tureckich i śródziemnomorskich. I choć głównie opiera się na mięsie i produktach mlecznych, znajdą się w niej też propozycje wegetariańskie, a nawet wegańskie. Monika Mizińska-Momčilović, tworząca Bewildered Slavica postanowiła zebrać najciekawsze i najbardziej charakterystyczne przepisy z regionu.
Z serbską teściową po lokalnych smakach
Kuchni serbskiej Monika uczyła się w najlepszy możliwy sposób – mieszkając w Serbii z teściami, miała okazję poznać serbskie życie od podszewki. Zaowocowało to podglądaniem gotującej teściowej i kolekcjonowaniem jej przepisów. Przez ostatnie 4 lata Monika przygotowywała wszystkie receptury samodzielnie już w swoim domu. Efektem jej fascynacji tą kuchnią jest właśnie e-book o wdzięcznym tytule „Swojskie przepisy serbskiej teściowej”.
W publikacji znajdziecie ponad 30 przepisów zarówno na dania mięsne (np. ćevapčici – paluszki z mięsa mielonego), jak i roślinne (prebranac – pieczoną fasolkę). Będziecie mogli ugotować coś typowo obiadowego (np. sarmę – bałkańskie gołąbki), ale też upiec małe co nieco na deser (vanilice – ciasteczka waniliowe). Jeśli podczas bałkańskich podróży zajadaliście się ajwarem, z łatwością odtworzycie go teraz w domu. W równie prosty sposób, dzięki poradom Moniki, będziecie mogli ugotować „domaću kafu”, czyli gęstą i czarną jak smoła kawę.
Swojskie przepisy serbskiej teściowej dla każdego
Autorka dopracowała swoją książkę w najdrobniejszych szczegółach. Przepisy opisane są w prosty i przejrzysty sposób. Monika sprawdziła również dokładnie, czy na pewno wszystkie potrzebne do gotowania składniki znajdziemy w Polsce. Ponad to każda receptura okraszona jest bałkańskimi ciekawostkami, czy anegdotami z życia Moniki i jej serbskiej rodziny.
Ogromną zaletą tego kulinarnego e-booka jest również jego oprawa graficzna. Na ponad stu stronach publikacji znajdziecie ponad 100 zdjęć potraw, zrobionych podczas każdego etapu przygotowywania dań. Dzięki temu, nawet początkującym w kuchni miłośnikom bałkańskiego jedzenia, odtworzenie przepisów nie nastręczy problemów.
eBooka można zamówić na stronie link: Slavica Studio, gdzie znajdziecie, również ciekawe słowiańskie rękodzieło. Dla naszych czytelników autorka przygotowała specjalną zniżkę na ebooka: 20%
Wystarczy wpisać w miejsce 'kod kuponu’: HVALA
To jak, spróbujecie? Podzielcie się w komentarzu swoimi sukcesami z kuchni!
Bałkańska biblioteczka i czwartki z #hvalakultura
Recenzja ebooka Swojskie przepisy serbskiej teściowej jest kolejną pozycją, która pojawiła się w dziale kultura. Z wielką przyjemnością przyjęłam propozycję redagowania tej części bloga (więcej o mnie i co tutaj robię, możecie przeczytać tutaj) i regularnie przygotowuję dla Was treści. Możecie tutaj znaleźć pomysły, po jaką książkę warto sięgnąć oraz muzyczny kącik, gdzie staram się przekazać Wam moją miłość również do bałkańskiej muzyki. O wszelkich nowościach z tego działu i innych muzycznych, książkowych i filmowych inspiracjach będziecie mogli znaleźć informacje w czwartki na Facebooku i Instagramie pod hasłem #hvalakultura (lub wyszukać na blogu po tagach).
Nigdy nie byłam w Serbii, więc nie miałam okazji próbować kuchni regionalnej. Patrząc na ten eBook chce się biec po zakupy i gotować, smakować ?
Jako miłośnik kawy muszę spróbować tej „domaćej/domaću kafu” 😉
i jak smakuje taka kawka? 🙂